Programul Național de Educație pentru Siguranță

Ce este PNES?

Este primul program Național de Educație pentru Siguranță din România, care își propune să abordeze teme precum Educația Rutieră, Primul ajutor și Combaterea Bullying-ului. Toate acestea vor putea fi posibile dacă te implici și tu, alături de instituțiile statului, companii private, tineri, voluntari, freelanceri și alte ONG-uri. Împreună contribuim la dezvoltarea celui mai ambițios proiect de acest fel, ajutăm societatea să evolueze și nu în ultimul rând, răspundem la una dintre cele mai mari nevoi actuale: #siguranța.

Cu cine pornim la drum?

Avem parteneri de încredere care ne susțin, ne împărtășesc valorile și contribuie activ la proiectele noastre: Ministerul Educației Naționale, I.G.P.R – Direcția Rutieră, D.G.A – Institutul pentru Combaterea și Prevenirea Criminalității, I.G.S.U, I.S.M.B, Universitatea din București – Facultatea de Psihologie.

De ce este nevoie de acest program?

 1. Numărul ridicat de accidente din România, ce implică tinerii șoferi și copii.
 2. Nivelul scăzut de informare privind acordarea primului ajutor, gestionarea situațiilor de urgență și cunoașterea regulilor de circulație rutieră în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani.
 3. Lipsa unei pregătiri de specialitate în aceste domenii ale cadrelor didactice.

În următorii 3 ani, vrem să realizăm primul Program Național de Educație pentru Siguranță (PNES)!
Credem că putem să aducem la aceeași masă instituții ale statului și companii private, tineri, voluntari, freelanceri și ONG-uri, pentru a dezvolta cel mai ambițios program de acest fel din România, care să acopere o nevoie majoră a societății românești: #SIGURANȚA copiilor!
Misiunea noastră, siguranța copiilor!

Scopul PNES

Scopul declarat al PNES este acela de a dezvolta un model de bune-practici în domeniul educației. Astfel, PNES are în vedere elaborarea și dezvoltarea unei rețele de instruire și informare a numărului propus de preșcolari, școlari și adolescenți la nivel național, pe o perioadă de 36 de luni.

Obiectiv general

Extinderea Programului Național de Educație pentru Siguranță, în următoarele 36 de luni, de la nivel local la nivel național prin desfășurarea activităților și campaniilor previzionate în Municipiul București și în cel puțin 10 județe din țară.

Însușirea corectă a regulilor de circulație și a respectării acestora de către aproximativ 100.000 de elevi (preșcolari, școlari, liceeni) din Municipiul București și 130.000 de elevi din alte județe în perioada celor 36 de luni de program, în vederea scăderii numărului de accidente rutiere în rândul grupurilor de interes amintite până la finalul lui 2025.

Însușirea corectă a regulilor de prim-ajutor de către 150.000 de elevi (preșcolari, școlari, liceeni) din Municipiul București și 12.000 de elevi din alte județe pe o perioadă de 24 de luni în vederea conștientizării importanței și implicării în salvarea unei vieți.

Formarea a 3.000 de cadre didactice în Municipiul București și 5.000 din alte județe care să promoveze conceptul de educație rutieră și importanța acestuia în rândul elevilor pe perioada celor 36 de luni de proiect.

Formarea a 1.500 de cadre didactice în Municipiul București și 1.500 în restul țării care să promoveze conceptul și măsurile de prim-ajutor în rândul elevilor pe perioada celor 24 de luni de proiect.

Creșterea gradului de implicare a autorităților competente și a altor organe cu un impact major în promovarea și implementarea proiectului.

Conștientizarea în rândul părinților a importanței cunoașterii regulilor de circulație de cei mici și consecințele nerespectării acestora.

Obiective PNES

1. Realizarea a minim 3 campanii de conștientizare a importanței Programului Național de Educație pentru Siguranță și a celor 3 direcții pe care le abordează.

Până în prezent: am realizat un videoclip cu ajutorul căruia poți învăța cum să acorzi prim-ajutorul unei persoane aflate în stop-cardiac.

2. Semnarea unor protocoale de colaborare și/sau finanțare în minim 5 județe.

Până în prezent: am desfășurat OER la școală și la liceu în Cluj, Arad și Timișoara, având un parteneriat național cu Poliția Română, ISU și Ministerul Educației și Cercetării.

3. Ne propunem să realizăm cea mai complexă platformă educațională din România.

Până acum: am realizat o bază de date cu profesorii care au dat dovadă de implicare în activitățile noastre.

4. Alături de CCD, ne propunem să realizăm un suport curs pentru siguranță rutieră, prim-ajutor și prevenirea bullying-ului care să reprezinte un punct de plecare pentru pregătirea cadrelor didactice.

Până acum: desfășurăm OER pe baza unui curs creat alături de psihologi, astfel încât acesta să fie mai eficient, având în vedere vârsta celor cărora ne adresăm.

5. Ne propunem să îmbunătățim infrastructura trecerilor pentru pietoni.

Până acum: am realizat primele treceri 3D pentru pietoni din București.

6. Ne propunem ca trimestrial să realizăm acțiuni de creștere a siguranței.

Până acum: am realizat un flashmob cu trupa de dans a Andrei Gogan, în Piața Victoriei, pentru atenționarea șoferilor cu privire la începerea anului școlar.

7. Dorim să creștem gradul de implicare a tinerilor în activitățile pe care le include PNES.

Până acum: am colaborat și lucrăm în continuare cu studenți din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației din București.

8. Ne propunem să creștem gradul de implicare a societății civile.

Până acum: colaborăm cu Asociația Treaz la volan și Asociația Siguranța Auto și am avut invitați, în cadrul proiectelor, vedete precum: Andreea Esca, Dani Otil, Ana Maria Brânza, Florin Ristei, Șerban Pavlu, Andrei Ciobanu, LikeCreata, Costel (stand-up comedy).

  Noi credem că prin reușita acestui Program de Educație pentru Siguranță, nu vom reuși doar să creștem gradul de educație al copiilor, dar mai ales vom reuși să arătăm că se poate și în România și poate, cu timpul, astfel de proiecte și programe vor deveni o normalitate.
  Liviu Zorilă, Președinte Asociația E.D.I.T.

  Preșcolari (4-6 ani)

  0 Anul 1

  0 Anul 2

  0 Anul 3

  Școlari (8-10 ani)

  0 Anul 1

  0 Anul 2

  0 Anul 3

  Adolescenți (16-18 ani)

  0 Anul 1

  0 Anul 2

  0 Anul 3

  Cadre didactice

  0 Anul 1

  0 Anul 2

  0 Anul 3

  0 Total

  0 Total

  0 Total

  Școlari (8-10 ani)

  0 Anul 1

  0 Anul 2

  0 Anul 3

  Adolescenți (16-18 ani)

  0 Anul 1

  0 Anul 2

  0 Anul 3

  Cadre didactice

  0 Anul 1

  0 Anul 2

  0 Anul 3

  0 Total

  0 Total

  0 Total

  Preșcolari (4-6 ani)

  0 Anul 1

  0 Anul 2

  0 Anul 3

  Școlari (8-10 ani)

  0 Anul 1

  0 Anul 2

  0 Anul 3

  Adolescenți (16-18 ani)

  0 Anul 1

  0 Anul 2

  0 Anul 3

  Cadre didactice

  0 Anul 1

  0 Anul 2

  0 Anul 3

  0 Total

  0 Total

  0 Total

  Partenerii cu care pornim la drum: