Mii de elevi din Sectorul 3 vor participa la cursurile de educație rutieră și prim-ajutor, ținute de Asociația E.D.I.T.

Mii de elevi din Sectorul 3 vor participa la cursurile de educație rutieră și prim-ajutor, ținute de Asociația E.D.I.T.

Asociația E.D.I.T (Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului) începe proiectul Ora de Educație Rutieră, în Sectorul 3 din București. În perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2023, formatorii Asociației E.D.I.T. vor susține workshop-uri de educație rutieră și prim-ajutor pentru aproximativ 6.500 de elevi din ciclul preșcolar, primar și liceal, din 45 de unități de învățământ (grădinițe, școli și licee) din Sectorul 3 al capitalei. Mai mult, proiectul susținut de Primăria Sectorului 3 prevede și pregătirea a 100 de cadre didactice, prin programul de formare profesională acreditat de Ministerul Educației, cf. OM 4618/11.08.2022 „Educație Rutieră și Prim Ajutor”.

„Pentru a obține rezultate durabile, de impact, sunt necesare parteneriatele pe termen lung și ne bucurăm că am ajuns să organizăm o nouă ediție a proiectului Ora de Educație Rutieră, cu susținerea Primăriei Sectorul 3 din București. Cu aceste cursuri ajungem la elevii claselor a III-a și a IV-a și la liceeni din clasele a XI-a și a XII-a. Cum generațiile se schimbă, este nevoie de intervenții anuale, pentru a informa cât mai mulți elevi și ne bucurăm când găsim parteneri de cursă lungă care, la fel ca noi, consideră o prioritate educația și siguranța copiilor. Anul acesta, în cadrul proiectului, vom forma 100 de cadre didactice, prin programul acreditat, ceea ce ne dă încredere că ne vom ști copiii în mai mare siguranță atunci când sunt la grădiniță sau la școală.”, a declarat Ion Arseni, Co-Fondator al Asociației E.D.I.T. și Manager al Programului Național “România în Siguranță”.

Învățare prin joc, povești, quiz-uri

Ora de Educație Rutieră la școală și grădiniță se desfășoară într-un cadru formal, dar informațiile sunt transpuse celor mici în mod ludic, prin diferite jocuri, povești, quiz-uri sau rezolvarea de rebusuri, ceea ce crește nivelul informațiilor preluate. În cadrul programului din acest an, formatorii EDIT vor ajunge la 4.500 de elevi din ciclul preșcolar și primar, din 35 de școli și grădinițe din Sectorul 3.

Adolescenții se întâlnesc cu un pilot de raliu, instructori ISU și testează un simulator de impact, pentru a vedea cât este de importantă centura de siguranță

La liceu, Ora de Educație Rutieră se desfășoară într-o manieră adaptată la interesele adolescenților. În cadrul întâlnirii de 2 ore, elevii de liceu vor afla mai multe despre siguranța rutieră și prim ajutor, din informațiile puse la dispoziție de reprezentanți ai Poliției Române, instructori ISU și un pilot de raliuri, în calitate de expert al Asociației EDIT în conducere defensivă. Prin acest proiect, Ora de Educație Rutieră va ajunge la aproximativ 2.000 de liceeni, în 10 licee din Sector 3. La finalul prezentărilor, tinerii au posibilitatea de a pune întrebări și pot experimenta simulatorul de impact, un dispozitiv ce imită un accident rutier frontal, produs cu viteza de 15 km/h. Acesta arată în mod direct importanța purtării centurii de siguranță, indiferent de locul pe care îl ocupat în mașină.

„Exercițiile practice sunt preferatele de elevilor, chiar dacă vorbim de copiii micuți, preșcolari, sau liceeni. Prin jocuri adaptate vârstei, sau atunci când a testează simulatorul de impact, noțiunile teoretice pe care le discutăm în cadrul orelor de educație rutieră și prim ajutor se întipăresc mai bine în mințile lor. Aproape toți elevii cu care am interacționat, după ce testează simulatorul de impact spun că nu se vor mai urca vreodată în mașină fără centură de siguranță, dacă un impact la doar 15km/h se simte atât de puternic. Astfel de afirmații ne dau o satisfacție enormă, mai ales când aflăm că prin vocea copiilor, mesajele de siguranță rutieră ajung și la ceilalți membri ai familiei, părinți, bunici sau chiar la șoferii care îi duc la after-school. Misiunea noastră este ca prin accesul copiilor la informații de educație rutieră și prim ajutor să punem bazele unui comportament conștient și asumat și astfel să ajutăm la diminuarea numărului de accidente apărute din cauza neatenției în trafic sau nerespectarea regulilor.” a adăugat Ana Maria Rotaru, Psiholog formator și Manager educațional în cadrul Asociației EDIT.

Ora de Educație Rutieră este cel mai mare proiect de siguranță rutieră din România, care se desfășoară în grădinițe, școli și licee. Prin modulele de siguranță rutieră, prim-ajutor, educație pentru cutremur, Asociația E.D.I.T susține educația tinerilor pentru ca ei să fie pregătiți pentru viață și să fie în mai mare siguranță.

Acest proiect a fost cofinanțat de Primăria Sectorului 3 și sprijinit de Poliția Română și Ministerul Educației.

***************

Asociația ED.I.T. (Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului), a realizat în cei 7 ani de activitate programe educaționale de educație rutieră, prim ajutor, educație pentru cutremur, programe pentru cadre didactice, sport și artă. Campania Leapșa pentru viață, formată din 7 videoclipuri cu informații esențiale despre acordarea primului ajutor, a fost realizată prin colaborări pro bono cu influenceri, campanie ce a strâns peste 2 milioane de vizualizări online și a câștigat premiul Webstock Best Influencer Campaigns.

Ora de educație rutieră este unul dintre proiectele Asociației, fiind cel mai mare proiect de educație rutieră din România la momentul actual și membru al “European Road Safety Charter”. Prin acest program sunt organizate ore de educație rutieră și prim ajutor, cursuri de formare a cadrelor didactice, demonstrații auto, evenimente publice, festivități de premiere și workshopuri de prim-ajutor. În 2022 a fost acreditat programul de formare în educație rutieră și prim ajutor pentru cadre didactice, program realizat de EDIT, și pe parcursul unui singur an am format peste 500 de profesori, astfel încât elevii să fie în mai mare siguranță la școală.

Prin proiectul ShakeUP!, un alt proiect al organizației, de educație pentru cutremur, demarat în perioada februarie-iulie 2023 cu susținerea Fundației Comunitare București, au fost instruiți peste 6.000 de liceeni și profesori din București, cu workshop-uri de pregătire pentru seism. Tot în cadrul proiectului ShakeUP! a fost lansat videoclipul Cutremureștii în vacanță, un clip video de informare cu privire la măsurile de siguranță în caz de cutremur, special creat pentru mediul online, pentru targetul adolescenți (gen Z) și părinții lor.

De la înființare, Asociația EDIT a ajuns la peste 180.000 de beneficiari direcți, copii, adolescenți și cadre didactice, în peste 400 de unități de învățământ, din 40 de orașe din țară.

Citește în Wall Street

Comments are closed.